Arrangement voor beschermers van Utrechts Landschap

Voor de beschermers van het Utrechts Landschap hebben we tot 31 mei 2020 een speciaal arrangement samengesteld.

Op vertoon van de bon uit het zomernummer van Mijn Utrechts Landschap en uw Beschermerspas 2019 ontvangt u één gratis natuuractiviteit bij het boeken van een overnachting met ontbijt. Bij het boeken van meerdere overnachtingen mag u nog één activiteit kiezen.

De activiteiten duren ca. 1-2 uur en zijn op of in de buurt van Grenslicht. We doen normaliter slechts één activiteit per dag voor maximaal ca. 6 personen. Als er meerdere gasten verblijven wordt de activiteit dus in onderling overleg bepaald.

Sommige activiteiten zijn seizoen- of weerafhankelijk, omdat de kans op een leuke tocht anders te klein kan worden.

U kunt kiezen uit:

Vroege vogels wandeling

Kort na zonsopkomst maken we een korte wandeling over ons eigen terrein en in de directe omgeving om zo veel mogelijk van de hier aanwezige vogelsoorten te zien of horen. De soortenlijst in een straal van 1 km rondom Grenslicht bevat inmiddels 136 verschillende soorten vogels. Voor meer details over soorten en trefkans zie ook de soortenlijst via de link op onze website. Uiteraard is er ook een grote kans dat we reeën, hazen of andere bewoners tegenkomen.

Balts van de houtsnippen

Van april t/m juni is tijdens de avondschemer de prachtige baltsroep van de houtsnip waar te nemen op loopafstand van Grenslicht. De kans wisselt helaas sterk per jaar, maar als ze er zijn heel erg de moeite waard om mee te maken.

Vleermuizentocht

In de periode eind april tot begin november gaan we kort na zonsondergang op pad om met een batdetector op zoek te gaan naar de vele soorten vleermuizen in onze omgeving. We kunnen een ronde lopen vanaf Grenslicht of per auto naar een hotspot in de buurt rijden.

Vlinders op Grenslicht

We maken een rondgang op ons eigen terrein langs de diverse biotopen waar vlinders zich erg thuisvoelen. Onze soortenlijst bevat inmiddels 36 soorten dagvlinders. Voor meer details over soorten en trefkans zie ook de soortenlijst via de link op onze website.

Bijzondere planten rondom Grenslicht

We maken een rondgang op ons eigen terrein en de omringende bermen langs alle gewone en bijzondere plantjes die zich hier inmiddels gevestigd hebben.

Kerkuilen op Grenslicht

We hebben een bewoonde kerkuilenkast op ons eigen erf. Deze activiteit bestaat uit een korte presentatie over het wel en wee van onze uilenbewoners (o.a. aan de hand van nachtcamerabeelden), die evt. kan worden uitgebreid met het pluizen van een aantal braakballen en determineren van de prooiresten die daarin gevonden worden.

Deze activiteit is erg geschikt voor de avond of bij slecht weer.

Op zoek naar de steenuil

Helaas niet op Grenslicht zelf, maar wel volop in de directe omgeving. Per fiets of auto bezoeken we een aantal plaatsen waar de trefkans op steenuilen groot is. Kan evt. ook uitgebreid worden met een korte presentatie over steenuilen in onze omgeving.

Mini workshop natuurfotografie

De meeste activiteiten hierboven lenen zich om te combineren met fotografie. We kunnen echter ook kiezen om meer specifiek met één onderwerp op het erf aan de gang te gaan om basisvaardigheden van natuurfotografie te oefenen (onderwerp, compositie, belichting,…)